Panikangst
Hjertet banker, du sveder, er tør i munden, ryster på hænderne, har kvalme, uro i maven, er svimmel, du kan ikke få vejret, er angst for at dø og det hele føles uvirkeligt.
Hvis du kan genkende et eller flere af ovenstående symptomer, kan det være tegn på panikangst.
Panikangst er angst, som opstår pludseligt og heftigt og som ikke optræder i forbindelse med en reel fare. Selve anfaldet er ofte kort, men kan være så voldsomt, at den angste er præget af det flere dage efter. Panikangst starter typisk i 20-30 års alderen, hvorved flere kvinder end mænd rammes af denne. Undersøgelser peger på, ængstelige og generte børn oftere udvikler panikangst end andre.
Det tyder på, at man har en sårbarhed for at udvikle panikangst, og at denne sårbarhed er større, når man er stresset eller i krise.
Panikanfald er meget ubehagelige og medfører ofte en frygt for at blive sindssyg eller dø. Nogle får panikanfald af bestemte årsager, f.eks. som følge af en bestemt situation, mens andre ikke ved, hvad der udløser anfaldet. Disse kan opleve, at det snarere er de fysiske symptomer, der gør dem angste, end det er angsten, der udløser symptomerne.
For mange gælder det, at anfaldene er så ubehagelige, at en ond cirkel påbegyndes: Angsten for angsten. Denne vil ofte medføre, at man søger at undgå situationer, hvor man tidligere har oplevet panikanfald. Samtidig med at den undvigende strategi hjælper til at fastholde angsten, begrænser adfærden den angste i leve et almindeligt liv.
Nogle mennesker med panikangst forsøger at dulme angsten med alkohol eller andre stoffer og risikerer at komme ud i et misbrug. Andre udvikler en depression, f.eks. som følge af en oplevelse af manglende kontrol over sit eget liv. For nogle er angsten så invaliderende, at de forsøger at tage deres eget liv. Det er derfor vigtigt at komme i behandling.
Panikanfald er ikke farlige – men for den angste opleves de oftest sådan. Det er derfor en god idé at blive undersøgt hos din læge, så du ved, at der ikke er noget fysisk galt med dig.
Få hjælp
Hos PsyCare vil vi hjælpe dig med at forstå, hvorfor du bliver angst, og give dig redskaber til at overvinde panikangsten. I behandling af angsten arbejder vi typisk kognitivt og adfærdsterapeutisk, dvs. at vi arbejder på at identificere automatiske tanker og ændre dem, der er uhensigtsmæssige, samt udfordrer nuværende handlingsmønstre.