top of page

Sportspsykologi

Hvordan bliver man en vinder? Hvordan hænger seriøsitet, præstation og glæde sammen? Hvornår bliver sund nervøsitet til hæmmende angst? Hvad er en ’god’ psyke, og hvordan udvikles den?

 

Sportspsykologi er egentlig ikke så anderledes fra andre grene af psykologien, der f.eks. handler om motivation, målsætning og præstationsoptimering og kan bruges inden for mange af livets områder.

 

Men mange af disse nøgleord samles på én gang, når man som eliteudøver søger at bryde grænser og realisere sine drømme.

 

Rent fysisk, ernærings- og træningsmæssigt kan man nemlig kun nå så og så langt, hvis hovedet ikke er med. I de seneste år er der kommet stigende fokus på dét, der kan gøre forskellen på to ca. lige gode udøvere, der træner lige meget, spiser og sover lige godt osv. Her kommer psyken ind, og afhængigt af hvilken sport, man dyrker, kan den have enorm betydning og såvel forbedre som begrænse ens præstation.

 

Man kan eksempelvis være så bange for ikke at præstere, at man går i sort, man kan træne som nr. 1 og alligevel altid ende som nr. 2, eller ens temperament kan spænde ben for én.

 

Hos psykologen kan man arbejde med den mentale træning, sådan at man til træning, stævner, mesterskaber m.m. kan yde sit allerbedste.

 

Vigtige temaer i terapien kan være:

  • at arbejde med rigtigt fokus og en realistisk, men positiv indstilling   

  • at arbejde med selvværd og selvtillid samt at opbygge tro på, at målet kan nås   

  • at benytte redskaber som visualisering, positiv indre tale m.m.

Disse og lignende redskaber kan bruges, uanset om man er nr. 1 i verden eller bare ønsker at tage et skridt videre fra det niveau, man nu engang befinder sig på.

 

 

 

LÆS OGSÅ OM
bottom of page