top of page

Problemer i sexlivet

”Jeg er så træt. Kan vi ikke vente til i morgen, skat?” Mange par har svært ved at finde gnisten efter en travl dag med arbejde, indkøb, madlavning, tøjvask, pasning af børn osv. Nogle gange tærer de praktiske gøremål os fuldstændig for energi, så vi ikke orker eller har lyst til sex. Der er ofte et utal af undskyldninger for, at sexlivet må vente til i morgen. Man skal passe på med disse undskyldninger, for pludselig er det gået måneder eller år, og så kan det være svært at få et tilfredsstillende sexliv op at køre igen.

 

Hvis sexlivet går i stå, er det vigtigt at sige: ”Det er muligt, at vi ikke har overskud til hinanden i øjeblikket, men det er essentielt for vores forhold, at vi husker at bruge tid på hinanden for at få overskuddet tilbage igen”.

 

Når to mennesker mødes og forelsker sig oplever de ofte at have oceaner af tid til hinanden. Men når forældrerollen og dagligdagen skal passes, er der pludselig helt andre ting, der kræver deres opmærksomhed. Det giver mindre overskud til sexlivet, hvis man ikke tager hensyn og prioriterer sit nære forhold til partneren.

 

Nogle par bliver så gode venner, at der ikke længere er nogen seksuel gnist imellem dem. Og dét er en uheldig udvikling af parforholdet. Mange par, der vælger at gå i terapi, er ved at glide fra hinanden, fordi de ikke længere har den intime følelse af at være hinanden nær, at være kærester. Det er derfor vigtigt, at man i sit parforhold prioriterer omsorg og berøring, selvom det nogle gange kan være svært i en stresset hverdag.

 

Når par med problemer i sexlivet går i terapi skal de ofte øve sig i at sætte ord på, hvad de har lyst til. Kærligheden og motivationen for at forbedre samværet skal være der, da det kan være hårdt arbejde at få sit sexliv i gang igen efter mange års forsømmelser. Det er ofte nærhed og intimitet, der mangler i et sexliv, der er gået i stå. Mange par har svært ved at involvere en fremmed i deres sexliv, da det er et meget tabulagt og intimt emne i vores samfund. Det er en stor udfordring at gå i terapi omkring sit sexliv, men det er ofte arbejdet værd, da man lærer både sig selv og sin partner bedre at kende.

 

Her er nogle gode råd til parforhold, hvor sexlivet er ved at gå i stå:

 

  • Prioritér at bruge tid sammen med din partner uden børn eller fjernsyn. Kun jer to alene. Det gavner nærheden og intimiteten at tale sammen uden de sædvanlige forstyrrelser.

  • Husk at have respekt for hinanden og lad være med at irettesætte og kritisere hinanden – disse små irritationsmomenter mindsker lysten til sex.

  • Vi har alle forskellige behov, så bliv ikke uvenner over, at den ene part har mere eller mindre lyst end den anden. Tal i stedet om, hvordan jeres individuelle behov og forventninger er og om, hvordan I kan imødekomme disse.

 

Vores forskellige psykologer i Danmark kan også hjælpe med denne problemstilling.

bottom of page