top of page

Jalousi

Måske er du en af de personer, der lider under problemer i parforholdet forårsaget af jalousi?

 

Jalousi er meget opslidende for begge parter i et forhold. Den jaloux part er ofte plaget af en masse negative tanker og følelser og kan have svært ved at give udtryk for dem og handle på dem på en god og konstruktiv måde. Bl.a. derfor kan jalousi ofte blive kimen til en masse problemer i parforholdet som magtkampe og skænderier.

 

 Jalousien kan bestå af:

  • Følelser som vrede, frygt, mistænksomhed, at være ked af det.   

  • Kropslige reaktioner som ondt i maven, søvnløshed, hjertebanken, svimmelhed.   

  • Negative tanker f.eks. omkring en selv, fremtiden, partnerens kærlighed, utroskab.   

  • Diverse handlinger som det at tjekke sin partners mobiltelefon eller mails, at blive mut og trække sig ind i sig selv, at græde eller skælde ud, at krydsforhøre.

 

 

Hvornår er jalousi et problem?

Jalousi er et problem når:

  • du er ulykkelig over at være jaloux og gerne vil være fri for jalousien.   

  • du ikke føler dig forstået af din partner.   

  • når jalousien fører til konflikter mellem dig og din partner.

 

Det er almindeligt at være ked af sin jalousi og føle skam over at være jaloux, fordi det medfører begrænsninger i parforholdet. Det kanfor eksempel være, at den jaloux part har svært ved at lade sin partner gå i byen alene, gå til sammenkomster på jobbet, komme for sent hjem uden grund eller være alene med venner, og den partner, der oplever at være begrænset i sit “frie liv”, bliver frustreret over ikke at have friheden til at leve et almindeligt liv. Det skaber ufred i parforholdet, fordi den ene part føler sig krænket og holdt som gidsel.

 

Når man lider af jalousi bruges der ofte meget tid på at spekulere over, hvad den anden foretager sig, når vedkommende ikke er til stede. Man kan ikke overbevise sig selv om, at der ikke er noget hold i de tanker, man fylder sit hoved med.

 

Jalousi er en uønsket tilstand at være i og sættes i bås med skyggefulde adfærdsformer som kontrol og magtmisbrug. Den jaloux person bliver ofte opfattet som én, der kun er ude i et ærinde af at udøve magtkamp og søge kontrol – men kun sjældent er dette tilfældet. Fordi det imidlertid opfattes sådan, bliver den jaloux person ofte mødt af omgivelserne (både andre og partneren) med foragt. Han/hun kan også blive betragtet som én, der ikke kan styre sig, fordi jalousien kan virke som et udtryk for manglende kontrol af følelser.

 

Alt dette giver ofte den jaloux person en oplevelse af at være et dårligere menneske, hvorfor han/hun nogen gange opfatter sig selv som en dårlig partner og som utilstrækkelig i parforholdet.

 

Årsagen til jalousi kan i mange tilfælde relateres til angst – angsten for at blive forladt. Imidlertid forsvarer den jaloux person sig ofte med vrede for at dække over sin skam. Vreden kommer til udtryk overfor partneren, der ikke tolererer jalousien, og giver herved anledning til flere skænderier.

 

Des mere jalousien forkastes og ignoreres i parforholdet som ’noget pjat’, des mere breder den sig og ødelægger både forholdet og den jaloux part.

 

Jalousi undergraver selvværdet, og den jaloux person har ofte en følelse af ikke at være elsket, ikke at være god nok til at blive elsket, og at han/hun måske vil blive valgt fra til fordel for en anden partner.

 

Hos PsyCare arbejder vi dels med de bagvedliggende årsager til den jaloux følelse i voksenlivet og dels med jalousiens udtryk og udløsende faktorer i nutiden. Vi giver øvelser til, hvordan du slipper din jalousi og forebygger den i fremtiden. For at slippe din jalousi må du lære alle dine sider af følelseslivet at kende – både de lyse og de skyggefulde sider. Kun igennem udvikling af dit kendskab til dine tanker og følelser, finder vi årsagen til din jalousi. Du lærer at forstå jalousien, håndtere den mere konstruktivt end før og måske slippe den helt.

 

Vil du vide mere?

Klik i  boksen til højre for at læse om relaterede emner.

Vores forskellige psykologer i Danmark kan også hjælpe med denne problemstilling.

 

Har du brug for hjælp til at slippe din jalousi så bestil tid her.

 

 

LÆS OGSÅ OM
bottom of page