top of page

Vinterdepression og lysterapi

En vinterdepression starter oftest i efterårsmånederne og aftager i foråret. Nogle udvikler dog en kronisk tilstand karakteriseret ved nedsat humør og energiniveau.

 

Mennesker, der rammes af vinterdepression, mister en stor del af deres normale energi, de bliver trætte og triste. Hertil kommer en øget appetit og en trang til søde sager. Mange mennesker er mindre sociale om vinteren og kan heller ikke yde lige så meget på arbejdet, fordi de simpelthen ikke har energien til det. Personer, der lider af en vinterdepression får også et større søvnbehov end de tidligere har været vant til.

 

En vinterdepression er som regel en mildere form for depression i forhold til de andre former for depression, der findes. Dette betyder, at den ofte overses som en sygdom, der skal behandles.

 

Ca. 5% af alle danskere lider af vinterdepression, også kaldet SAD (Seasonal Affective Disorder). Denne procentdel af befolkningen er stærkt domineret af kvinder, da ca. 75% af de ramte er kvinder.

 

Behandling af vinterdepression

Den primære behandling af vinterdepression er lysterapi eller medicinsk behandling. Lysterapi går ud på, at man sidder foran en speciel lampe, der udsender et særligt stærkt lys, et bestemt antal timer per dag i to uger. Oplever man ikke en effekt af behandlingen i løbet af den periode, vil der næppe opstå en effekt. Lysets helende virkning er alment kendt – også i psykologien. De fleste er sikkert bekendt med det velvære, man oplever, når solen skinner fra en frostklar himmel i en ellers mørk tid. Vinterdepression behandles bedst med en kombination af lys- og samtaleterapi.

 

Lysterapi hjælper ca. hver tredje, der lider af vinterdepression.

(kilde: Psykiatriforeningen)

 

bottom of page