top of page

Ludomani

Begrebet “ludomani” har efterhånden vundet indpas i det danske sprog, og det henviser til en afhængighedstilstand, der er karakteriseret ved hyppigt gentagne episoder af spillelidenskab. Det kan være svært at skelne mellem, hvornår en aktivitet går fra at være et forbrug til at være et misbrug, men når spillet dominerer personens liv på bekostning af arbejde, sociale og familiemæssige relationer samt økonomi, så er det tegn på afhængighed. Der er altså tale om en afhængighed, der ikke kun berører den enkelte spillers eget liv, men også kontakten og nærværet til familie, venner og kollegaer bliver påvirket.

 

Hvornår er man ludoman?

De karakteristiske træk ved at spille tæller blandt andet spænding, drømmen om den store gevinst og en oplevelse af at glemme tid, sted og bekymringer for en tid. Da et spil som poker samtidig er blevet meget populært og er meget fremme i medierne, er der også prestige og glamour ved spillet, som kan virke lokkende. Er du blevet fanget i et net af alt dette? Tænker du, at lykken er gjort og alle dine bekymringer forsvinder, hvis blot du får en ”heldig hånd”? Er du mere optaget af næste spil, end af at være sammen med din kæreste, familie eller venner? Forsøger du at skjule dine spilaktiviteter,og tager du dig selv i at lyve over for dine nærmeste? Eller mener du, at hvis blot du er ihærdig nok, så må heldet da være på din side? Så er du måske én af de mange personer, som har problemer med spil.

 

Forskningsresultater påpeger, at kan du svare JA til 4 ud af de følgende 10 spørgsmål, så er der al mulig grund til at stoppe op og søge hjælp. Og kan du svare JA til 1-2 ud af de følgende spørgsmål, så er du i risikozonen for at udvikle et problem med spil.

 

Sådan kan du teste dig selv:

  • Er du stærkt optaget af spil - bliver du fraværende, når du spiller eller tænker på spil?       

  • Har du behov for at øge indsatsen for at opnå spænding?       

  • Bliver du rastløs eller irriteret, når du er nødt til at forlade spillet?       

  • Spiller du for at slippe for at tænke på dagligdagens problemer?       

  • Vender du tilbage til spillestedet for at vinde det tabte tilbage?       

  • Lyver du over for familie og omgangskreds for at skjule din deltagelse i spil?       

  • Har du begået kriminalitet, f.eks. checkrytteri, tyveri eller underslæb for at kunne spille?       

  • Har du mistet eller bragt venskaber, job eller uddannelse i fare på grund af spil?       

  • Har du overladt det til andre, familie eller institutioner at redde dig ud af økonomiske problemer, som du udelukkende er havnet i på grund af spil?       

  • Har du gentagne gange forsøgt at bringe din spillelidenskab under kontrol eller forsøgt helt at stoppe dit spil uden held?

 

Der er hjælp at hente!

Med samtaleterapi arbejder vi med de tanker og følelser, som er medvirkende til, at spillet har fået sit greb i dig, og vi giver samtidig konkrete øvelser til, hvordan du kan ændre din spilleadfærd. Ved at du får indsigt i dine motiver for at spille, samtidig med en øget selvkontrol i forhold til din spilletrang, kan du begynde en positiv udvikling væk fra  ludomanien.

 

Bestil tid til hjælp her.

 

 

bottom of page