top of page

At leve med ADHD

I følgende afsnit fremgår historier fra børn og voksne, der lever med ADHD:

 

Cille:

Socialt var jeg dårlig. Jeg kunne ikke finde ud af det, når der var flere mennesker. Jeg trak mig væk og troede, de snakkede om mig. Når vi legede dåseskjul, glemte jeg, at jeg var med i en leg og lavede noget andet. Jeg var bedst til at stå i en legebod og sælge ting. Så stod jeg der, i min egen verden, i en bod, i et cykelskur og lagde alle tingene i orden. De andre synes, jeg var hidsig, og det er rigtigt, at jeg ofte reagerede pludseligt og udadrettet. Men meget af tiden var jeg der bare. Stille og eftertænksom. Kun min krop sad på stolen, mentalt var jeg et andet sted, hørte måske noget fra legepladsen, nogen der skramlede. Jeg kunne blive vanvittig, hvis nogen tyggede tyggegummi. Jeg kunne ikke få lyden ud af hovedet.

 

Betina:

Jeg var nødt til at have styr på alting, ellers kunne jeg ikke finde ud af det. Jeg mødte i skole alt for tidligt, for jeg vidste ikke, hvor lang tid det tog at komme derhen. Jeg havde orden i alle mine skolesager. Jeg fattede dem ikke, men jeg var nok den, der brugte mest tid på lektier på hele skolen. Når jeg havde læst en bog, kunne jeg ikke huske den, men måtte læse den igen og igen. Det var så mærkeligt med de ord, der gik rundt på papiret. Mine blyanter var spidset, jeg havde altid mine bøger med og lektierne var lavet. Men når jeg blev hevet op til tavlen, fattede jeg ikke en bregne, og læreren grinede af mig. Jeg hadede det. Min verden brød sammen, hvis jeg ikke havde styr på tingene. Mit barndomsliv gik med at lave lister og så prøve at huske.

 

Andreas:

Andreas fylder meget i familien, og alt andet må vige. Forældrene tilpasser sig barnet, han får al opmærksomhed, og det er svært for hans storebror. Andreas opstiller de mest vanvittige regler, og det bliver vanskeligt at leve et almindeligt familieliv. Man må ikke trække vejret, ikke gå forbi værelset eller tænde lyset, fordi det giver genskin i vinduerne. De spiser i mørke. Andreas er tydeligvis impulsiv og opmærksomhedsforstyrret og meget belastet af tvangshandlinger og tvangstanker. Familien lever i næsten undtagelsestilstand, fordi hans sygdomme dikterer umulige regler for hverdagslivet.

 

Bestil en tid hos en af vores dygtige psykologer her.

bottom of page