Kærestesorg
Ordene ”sorg” og ”afsked” forbindes af de fleste mennesker med tab ved dødsfald, men ordene er i lige så høj grad rammende ved andre tab. Hver gang man må give afkald på noget, man længes efter, er der tale om et tab – ikke mindst når man har kærestesorger.
Hvad betyder kærestesorg?
Kærestesorg er sorgen over at miste den person, man elsker, og som tidligere har elsket én. Der kan være tale om en meget sammensat og forvirrende tilstand, hvor det er vanskeligt at identificere, adskille og rumme de modsatrettede følelser, man føler over for den mistede person. Man kan på den ene side opleve at veksle mellem savn, hengivenhed og kærlighed og på den anden side vrede, afmagt, handlingslammelse, tomhed, ensomhed og sorg.
Efter et brud er det er helt almindeligt, at livet kan føles meningsløst, at man har let til gråd, har manglende overskud og et lavt energiniveau. Måske trækker man sig også ind i selv og finder ikke længere glæde ved gøremål, man ellers plejer at nyde. Måske man har svært ved at se noget positivt i sit liv.
At miste en elsket er en krise i livet, som for de fleste mennesker tager tid at komme igennem. Der er tale om en sorgproces, en nødvendig omstilling til uønskede vilkår og med tiden en nyfunden mening med tilværelsen.
I den første tid efter et forhold er slut, er det vigtigt at give sig selv lov og tid til at sørge, hvis man har brug for det – det er helt normalt og helt okay, at man er ked af det. Det er også vigtigt at formidle sin sorg til mennesker, man holder af, og at bede om hjælp, når det er nødvendigt.
Hvordan kommer man videre?
Nogle mennesker får ikke bearbejdet bruddet og kommer ikke helt igennem sorgprocessen. I sådanne tilfælde kan der være tale om, at selvværdet lider et alvorligt knæk, og at man mister troen på sig selv og troen på, at man senere finder en anden partner. Terapi vil kunne hjælpe til at få bygget selvværdet op igen, så man kan blive klar til at lukke en nye person ind i sit liv.
Når man bliver forladt, vil man ofte sidde tilbage med en masse spørgsmål: ”Hvorfor gik det ikke?”, ”Hvad gjorde jeg galt”, ”Havde han/hun en anden?”, ”Kunne jeg have gjort noget for at forhindre bruddet?”. For nogle kan det være godt at afvikle forholdet hos en psykolog, hvor begge parter er til stede. På den måde kan man få svar på nogle af sine mange spørgsmål. Især hvis der er tale om en skilsmisse, hvor der er børn involveret, kan parterapi være en god måde at få etableret en forståelse for hinandens positioner og få sat nogle rammer for det nye samarbejde.